Kuchnia chińska w Twoim domu

Kuchnia chińska w Twoim domu

Kontynuujemy nasze kulinarne podróże, tym razem czas na nieco bardziej egzotyczny kraj, jakim są Chiny. Wcale nie trzeba iść do restauracji, kuchnia chińska może zagościć w Twoim domu, wystarczy dobry przepis. Dziś proponujemy wam przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym.

Kuchnia chińska i jej cechy charakterystyczne

Kuchnia chińska to właściwie zbiorcza nazwa wszystkich zwyczajów kulinarnych ludów zamieszkujących Chiny, ale także niektóre inne kraje wschodniej i południowo-wschodniej Azji. W związku z tym wyróżnia się różne odmiany kuchni chińskiej: pekińską, kantońską, szanghajską, syczuańską, hunańską, fukieńską, sinciang, nyonya i chaozhou. Mimo iż wyróżniamy kilka rodzajów kuchni, to można wśród nich znaleźć kilka cech wspólnych, takich jak używanie dużej ilości warzyw. Kuchnia chińska, jak każda inna ma charakterystyczne dla siebie składniki, wśród których można wyróżnić tofu, sos sojowy, pieprz syczuański, sos hoisin, sos ostrygowy czy ocet ryżowy.

NickyGirly / Pixabay

Kuchnia chińska w Twoim domu, czyli kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Myśląc o kuchni chińskiej jedną z pierwszych rzeczy, jaka przychodzi na myśl, jest sos słodko-kwaśny. Można go wkomponować w przeróżne potrawy, dziś proponujemy, aby połączyć go z kurczakiem i warzywami, oczywiście.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 marchewka,
  • puszka pędów bambusa,
  • 1 papryka czerwona,
  • ząbek czosnku,
  • cytryna,
  • Imbir,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej,
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Paprykę i kurczaka pokroić w kostkę, marchewkę natomiast w paski. Imbir zetrzeć na tarce, następnie czosnek przecisnąć przez praskę. Kurczaka wymieszać z sosem sojowym, solą, papryką słodką, imbirem, czosnkiem, colą, sokiem z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Wstawić do lodówki na 30 minut, aby się przegryzło. Rozgrzać patelnię i wrzucić kurczaka, można go lekko podlać wodą. Dodać do tego paprykę, marchewkę, pędy bambusa oraz cukier. Smażyć do momentu, aż kurczak będzie rumiany, a warzywa miękkie. Najlepiej podawać jest danie z ryżem lub makaronem, polecam chiński.

Źródło zdjęcia głównego: peace25556632 / Pixabay



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *