Specjały kuchni ukraińskiej w Twoim domu
Wcale nie trzeba podróżować, żeby poznawać nowe kultury. Można w prosty sposób poznać je lepiej w domu. Wystarczy do tego dobry przepis. Czas na to, aby dowiedzieć się, jak stworzyć specjały kuchni ukraińskiej w swoim domu.
Specjały kuchni ukraińskiej, czyli najważniejsze cechy
Kuchnia ukraińska jest przede wszystkim kuchnią ciężką. Obfituje w tłuste i ciężkostrawne potrawy. Podstawę kuchni ukraińskiej stanowią chleby, a także potrawy z mąki i kaszy. Równie ważne są warzywa, ryby oraz mięso. W kuchni ukraińskiej często można również spotkać potrawy z ciasta gotowane na wrzątku. Daniem narodowym jest oczywiście barszcz ukraiński z burakami, kapustą, warzywami, słoniną oraz znaczącą ilością śmietany. Wśród mięs popularnością cieszy się wołowina, drób, wieprzowina oraz baranina. Jednym ze specjałów jest również słonina wieprzowa występująca w każdej postaci, czy to słonej, wędzonej, duszonej, a nawet słodkiej. Kuchnia ukraińska nie jest wolna od wpływów zagranicznych. Odnajdziemy w niej trochę smaków kuchni litewskiej, ormiańskiej, tatarskiej, polskiej, żydowskiej, a także dużo podobieństw do kuchni rumuńskiej i mołdawskiej.
Specjały kuchni ukraińskiej w Twojej kuchni
Aby spróbować specjały kuchni ukraińskiej, wcale nie trzeba jechać na Ukrainę. Nawet nie trzeba wychodzić z domu, no, chyba że na zakupy. Dziś przedstawiamy przepis na barszcz ukraiński w nieco innym, mniej tradycyjnym wydaniu.
Składniki:
- 1 opakowanie suszonych buraków,
- 50 dag fasolki szparagowej,
- 50 dag ziemniaków,
- 1 plaster selera,
- 1 śmietana,
- serek topiony,
- pół łyżeczki tymianku,
- pół łyżeczki cząbru,
- łyżeczka curry,
- pół łyżeczki pieprzu,
- łyżka sosu sojowego,
- 2 łyżki oleju,
- kilka łyżek octu jabłkowego,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Ucieramy seler i podsmażamy na oleju w garnku razem z pieprzem i curry przez około minutę. Następnie dolewamy wodę i dorzucamy pokrojoną fasolkę, ziemniaki, suszone buraki oraz resztę przypraw i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy sól, serek topiony, sos sojowy oraz ocet jabłkowy. Zupę podajemy z łyżką śmietany, którą należy dodać już na talerzu, przed podaniem.
Źródło zdjęcia głównego: ali-a / Pixabay