Specjały kuchni ukraińskiej w Twoim domu

Specjały kuchni ukraińskiej w Twoim domu

Wcale nie trzeba podróżować, żeby poznawać nowe kultury. Można w prosty sposób poznać je lepiej w domu. Wystarczy do tego dobry przepis. Czas na to, aby dowiedzieć się, jak stworzyć specjały kuchni ukraińskiej w swoim domu.

Specjały kuchni ukraińskiej, czyli najważniejsze cechy

Kuchnia ukraińska jest przede wszystkim kuchnią ciężką. Obfituje w tłuste i ciężkostrawne potrawy. Podstawę kuchni ukraińskiej stanowią chleby, a także potrawy z mąki i kaszy. Równie ważne są warzywa, ryby oraz mięso. W kuchni ukraińskiej często można również spotkać potrawy z ciasta gotowane na wrzątku. Daniem narodowym jest oczywiście barszcz ukraiński z burakami, kapustą, warzywami, słoniną oraz znaczącą ilością śmietany. Wśród mięs popularnością cieszy się wołowina, drób, wieprzowina oraz baranina. Jednym ze specjałów jest również słonina wieprzowa występująca w każdej postaci, czy to słonej, wędzonej, duszonej, a nawet słodkiej. Kuchnia ukraińska nie jest wolna od wpływów zagranicznych. Odnajdziemy w niej trochę smaków kuchni litewskiej, ormiańskiej, tatarskiej, polskiej, żydowskiej, a także dużo podobieństw do kuchni rumuńskiej i mołdawskiej.

lukinIgor / Pixabay

Specjały kuchni ukraińskiej w Twojej kuchni

Aby spróbować specjały kuchni ukraińskiej, wcale nie trzeba jechać na Ukrainę. Nawet nie trzeba wychodzić z domu, no, chyba że na zakupy. Dziś przedstawiamy przepis na barszcz ukraiński w nieco innym, mniej tradycyjnym wydaniu.

Składniki:

  • 1 opakowanie suszonych buraków,
  • 50 dag fasolki szparagowej,
  • 50 dag ziemniaków,
  • 1 plaster selera,
  • 1 śmietana,
  • serek topiony,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • pół łyżeczki cząbru,
  • łyżeczka curry,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • kilka łyżek octu jabłkowego,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

Ucieramy seler i podsmażamy na oleju w garnku razem z pieprzem i curry przez około minutę. Następnie dolewamy wodę i dorzucamy pokrojoną fasolkę, ziemniaki, suszone buraki oraz resztę przypraw i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy sól, serek topiony, sos sojowy oraz ocet jabłkowy. Zupę podajemy z łyżką śmietany, którą należy dodać już na talerzu, przed podaniem.

Źródło zdjęcia głównego: ali-a / Pixabay



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *