Przekąska do plecaka, czyli sałatka z kurczakiem
Smaczna przekąska w podróży pozwoli zregenerować siły, zaoszczędzić nieco pieniędzy oraz przyswoić nieco witamin, jeśli zdecydujemy się na coś zdrowego. Przekąska do plecaka powinna być łatwa i szybka w przygotowaniu i jednocześnie odporna na trudy podróży. Dziś przedstawiamy pomysł na zdrową sałatkę z kurczakiem.
Przekąska do plecaka – kilka porad jak ją przygotować i przechowywać
Planując przygotować prowiant na podróż, szczególnie gdy będziemy poruszać się publicznym środkiem transportu warto pamiętać o kilku rzeczach, aby uniknąć problemów z jedzeniem. Sałatka odpowiednio zapakowana idealnie sprawdzi się jako przekąska do plecaka. Przede wszystkim należy pamiętać o odpowiednim jej zapakowaniu. Koniecznie musi być to szczelny pojemnik, aby uniknąć wycieku soków, jakie puszczą warzywa. Warto zdecydować się na zakup pojemnika specjalnego dla sałatek z pojemniczkiem na dressing oraz sztućcami. Dzięki czemu sałatkę można przygotować dzień wcześniej a wszystkie przyprawy dodać do dressingu w osobnym pojemniczku. W ten sposób po otwarciu z naszej sałatki nie pozostanie niezbyt apetyczna ciapa.
Przekąska do plecaka, czyli przepis na sałatkę z kurczaka
Sałatka z kurczaka nie jest zbyt skomplikowana w przygotowaniu. Jako składniki możemy użyć praktycznie wszystkiego, co mamy w domu. Przedstawiamy nasz pomysł na sałatkę z kurczaka sprawdzoną w naszych podróżach.
Składniki:
- Filet z piersi kurczaka,
- Miks sałat,
- Pomidor (mogą być też pomidorki koktajlowe),
- Słonecznik,
- Orzechy włoskie,
- Cebula,
- Papryka,
- Rzodkiewka,
- Kukurydza,
- Olej,
- Ocet jabłkowy,
- Sól,
- Pieprz,
- Zioła prowansalskie,
- Czosnek granulowany,
Przygotowanie:
Filet z piersi kurczaka umyć, oczyścić i przyprawić ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym i upiec w rękawie w piekarniku. Po upieczeniu drobno pokroić lub porwać na kawałki. Cebulę pokroić w piórka, warzywa (pomidor, paprykę, rzodkiewkę) w drobną kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. Słonecznik uprażyć na patelni, orzechy włoskie drobno pokroić. Dressing przygotować z oleju z octem w stosunku 1:1, doprawić ziołami lub przyprawą do sałatek. Można też użyć gotowego sosu sałatkowego. Do pojemnika włożyć sałatę, kurczaka, warzywa, orzechy oraz słonecznik. Polać gotowym dressingiem przed spożyciem.
Sałatka z kurczaka idealnie sprawdzi się jako przekąska do plecaka, przede wszystkim dlatego, że spożywa się ją na zimno. Łatwa w przygotowaniu, zaspokoi głód każdego podróżnika.
Źródło zdjęcia głównego: Pexels / Pixabay