Czym charakteryzuje się kuchnia egipska? Przepis na falafel
Czas na kolejną wycieczkę kulinarną. Dziś wybierzemy się do Egiptu, żeby przekonać się, czym charakteryzuje się kuchnia egipska i jak przyrządzić falafel we własnym domu.
Czym charakteryzuje się kuchnia egipska?
Podstawę kuchni egipskiej stanowią ryż, owoce i warzywa. Duże znaczenie ma lokalna odmiana bobu, która jest bogata w białko i zwykle spożywana jest na śniadanie z chlebem. Bób wykorzystuje się również do sporządzenia kotlecików, które także stanowią danie śniadaniowe. Egipcjanie lubią również kiszone warzywa. Chleb występuje w kilku odmianach takich jak battaw czy pita. Często bywa wypełniany mięsnym nadzieniem lub nadzieniem z fulu (danie z bobu). Kuchnia egipska jest zróżnicowana regionalnie. Na południu potrawy są bardziej pikantne ze względu na wpływy Sudanu i Nubii, natomiast w delcie Nilu oraz w północnych, nadmorskich regionach chętnie spożywane są owoce i morza, które zwykle podawane są z ryżem oraz sałatkami. W kuchni egipskiej zauważyć można również wpływy greckie, tureckie, żydowskie czy syryjskie.
Kuchnia egipska w Twoim domu
Kiedy już wiesz, czym charakteryzuje się kuchnia egipska, możesz spróbować przygotować jedną z charakterystycznych potraw w swoim domu. Dziś prezentujemy przepis na falafel w picie.
Składniki:
- ciecierzyca (sucha) – 2 szklanki,
- czosnek – 4-5 ząbków,
- cebula – 1 sztuka,
- natka pietruszki,
- mielony kumin – 1-2 łyżeczki,
- gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki,
- proszek do pieczenia – ¼ łyżeczki,
- czarny pieprz – ¼ łyżeczki,
- sól – 1,5 łyżeczki,
- olej,
- chleb pita,
- warzywa (ogórek, pomidor, sałata),
- ketchup.
Sposób przygotowania:
Zalać ciecierzycę zimną wodą i odstawić na około 15 godzin. Następnie, po tym czasie odcedzić i razem z czosnkiem i cebulą zmiksować blenderem lub w maszynce do mielenia. Następnie masę doprawić do smaku, dodać posiekaną natkę pietruszki i razem wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać większą porcję oleju. Z masy uformować nieduże kotlety, smażyć na złoty kolor. Podawać razem z chlebem pita i warzywami polane ketchupem.
Źródło zdjęcia głównego: 4144132 / Pixabay