Kuchnia japońska

Kuchnia japońska

Słysząc hasło kuchnia japońska pierwsze, co przychodzi na myśl to właśnie sushi. Jednak nie jest to jedyne danie, które wywodzi się z kraju kwitnącej wiśni. Jest ich zdecydowanie więcej! Typowy japoński obiad jest spożywany w rodzinnym gronie, siedząc na podłodze przy bardzo niskim stoliczku – co może być znane z wielu filmów i animacji. Japonia skrywa w sobie wiele ciekawostek, zwłaszcza tych gastronomicznych! Każda wyspa ma swoją kuchnię.

Obraz japońskiego posiłku

Typowy japoński posiłek wygląda zdecydowanie inaczej niż w Europie. Dlatego dla turystów sam sposób jedzenia już jest samą atrakcją w sobie. Jak wspomniano już powyże,j do posiłku zasiada się – a dokładnie klęczy – przy niskim stoliczku. Typowe jedzenie Japończyków to miska ryżu, z której je się oczywiście pałeczkami. Popularnym napojem spożywanym na co dzień do posiłków jest zielona herbata, która wspomaga trawienie i przyśpiesza przemianę materii.

Hokkaido

Wyspa stawia przede wszystkim na wysokiej jakości owoce morza i ryby. Wyspa jest wysunięta na północ dzięki, czemu stworzone jest idealne środowisko dla przyszłego pożywienia takiego, jak: kraby, małże, jeżowce, ikra łosia, łosoś, śledź i wiele innych. Jednym z najpopularniejszych dań na tej wyspie jest Genghis-Khan. Ta potrawa to baranie mięso podawane w żeliwnym naczyniu w kształcie hełmu. Ramen jest zupą znaną w całej Japonii, jednak w zależności od regionu, pojawiają się różnice dotyczące dodatków.

takedahrs / Pixabay

Honsiu

To największa wyspa Japonii. Szczególnie popularne dania w wielu regionach na głównej wyspie to ichigo-ni (zupa z cienkimi plasterkami ikry jeżowca lub słuchotki), jappa- Jiru (zupa z jelit ryb i warzyw) oraz gyutan (wołowy język – zazwyczaj grillowany). Szczególnie na Honsiu serwowane jest Sushi.

Shikoku

Kolejna popularna na całym świecie potrawa wywodząca się z Shikoku to Udon. Jest podawany zazwyczaj z gorącym makaronem. Częstymi dodatkami do zupy są panierowane warzywa oraz mięso. Wyspa ma swoją ulubioną rybę i jest to tzw. bonita. Podawana jest na wiele sposobów, przykładowe to jako sashimi lub tataki.

Kyūshū

Wyspa również korzysta z bogactwa wód ją otaczających. Skutkiem czego na talerze trafia bardzo dużo owoców morza i ryb. Tutejsze wody płyną z gór, co sprawia, że zawiera wiele minerałów potrzebnych ludzkim organizmom. Przez to sake oraz shochu mają swój specyficzny smak. Na Kyūshū prowadzona jest uprawa zielonej herbaty, jednej z najlepszych pod względem gatunkowym w Japonii. Popularne dania to mizutak i shochu. Pierwsze to potrawa z kurczaka i warzyw ugotowana na bulionie. Podawana z tzw. sosem ponzu (sos na bazie cytrusów). Natomiast shochu to drugi najbardziej popularny (zaraz po sake) napój alkoholowy w Japonii. Smak zależy od jego podstawowych składników, czyli ziemniaków, pszenicy, gryki i czarnego cukru.

Źródło zdjęcia głównego: naturalogy / Pixabay



0 thoughts on “Kuchnia japońska”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *