Jaka jest kuchnia niemiecka?

Kuchnia niemiecka uchodzi za bardzo tłustą i ciężką. Jednak nie do końca tak jest. Zanim zniechęcimy się do niej warto przekonać się, jaka w rzeczywistości jest kuchnia niemiecka.
Cechy charakterystyczne
Wbrew powszechnie panującej opinii kuchnia niemiecka bogata jest w różnorodne dania i potrawy, głównie z mięs i ryb, dzięki czemu jest bardzo pożywna. W niemieckiej kuchni zauważyć można również wpływy innych państw takich jak Włochy, Hiszpania, Turcja, Czechy czy Słowacja. Wśród najważniejszych cech charakterystycznych należy wymienić połączenie smaku słodkiego z kwaśnym, ziemniaki, które podobnie jak w Polsce stanowią dodatek do dań mięsnych oraz przewagą dań mięsnych. Niemcy z chęcią jadają mięso wieprzowe, wołowe, cielęce, baranie, drobiowe oraz dziczyznę. W dużej ilości spożywane są również ziemniaki, kapusta, ogórki oraz szparagi. W kuchni niemieckiej nie używa się zbyt wielu przypraw, dlatego dania są raczej bez smaku.
Zupy
Kuchnia niemiecka raczej stroni od zup, dlatego ich wybór jest dość skromny. Najbardziej znaną jest Gulaschsuppe, która stanowi rozcieńczoną wersję podstawowej potraw węgierskiej, zwykle ostra pochodząca z Serbii Bohnensuppe oraz Zwiebelsuppe, której pierwowzorem jest francuska zupa z cebuli. Niemcy lubią również pochodzącą ze wschodu soljanke, czyli ostrą ukraińską zupę z pokrojoną kiełbasą. Wśród tradycyjnych niemieckich zup należy wymienić również zupę piwną oraz krupnik z suszonymi śliwkami.

Dania mięsne
Wśród mięs króluje wieprzowina, cielęcina, wołowina, baranina, drób oraz dziczyzna. Często do dań mięsnych podaje się sosy brunatne zaprawiane mąką. Ogromną popularnością cieszą się również kiełbasy, frankfurterki oraz przeróżne wędliny. Niemcy lubują się również w golonkach, które zazwyczaj spożywa się z purée grochowym. W dniu świętego Marcina na niemieckich stołach króluje gęś. Przygotowane są z niej np. gęsie pipki, czyli nadziewane żołądki z pieca.
Desery i ciasta
Wśród deserów największą popularnością cieszy się Dampfnudel oraz Apfelstrudel, czyli strudel jabłkowy, który tworzy farsz składający się z lekko kwaskowatych jabłek, rodzynek maczanych w rumie i cynamonu zawijanego w cienki płat ciasta. Zwykle podaje się z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. W Saksonii popularnym deserem są natomiast smażone placki z twarogiem Quarkkäulchen.
Napoje
Myśląc o Niemczech i napojach nie ma chyba osoby, której na myśl nie przychodzi piwo. Nic dziwnego, w końcu piwo jest tradycyjnym napojem całych Niemiec. Produkuje się je bez użycia surowców pochodzenia zwierzęcego. Zgodnie z bawarskim prawem, piwo musi zawierać wodę, ziarna chmielu oraz drożdże, aby mogło być piwem. Nie poddaje się go również procesowi pasteryzacji. Innym trunkiem, cieszącym się dużą popularnością, są wina.

Kuchnia niemiecka wciąż znajduje sporo miłośników, warto więc sprawdzić i spróbować tego, co może nam zaoferować.
Źródło zdjęcia głównego: RitaE / Pixabay